جفت و جور غذای خونگی از اون مشاغلیه که تقریبا همه آدمایی که دستی در پختوپز دارن میتونن به راهاندازی اینجور کسبوکاری فکر کنن. آشنایی با هنر آشپزی اولین و مهمترین مهارتیه که واسه اینجور شغلی نیازه. پس شاید بشه گفت، زنان خونهدار مناسبترین قشر واسه ورود به اینجور میدونای هستن. این افراد علاوه بر کسب درآمد و بعدا، تامین مالی زندگی خود، از وقت آزاد زیادی که در طول روز دارن میتونن بهترین و مفیدترین استفاده رو ببرن.
البته راهاندازی آشپزخانه و جفت و جور غذای خونگی به زنان محدود نمیشه و هر فردی با هر موقعیت یا هر اندازه سواد و تجربه کاری میتونه قدم در این راه بزاره.
از اونجا که شروع هر کاری به برنامهریزی، تعیین چشمانداز، علم، مهارت و تجربه نیاز داره، باید بدونین که برخلاف ظاهر امر، جفت و جور غذا، پیدا کردن مشتری ثابت و وفادار و دووم آوردن در بازار رقابتی خیلی هم سخته.
واسه راهاندازی این کسبوکار خونگی باید همه حولوحوش رو در نظر بگیرین و به چموخم کار آشنا شید.
گوشهای از موضوعات، نکات و هزینههایی که لازمه قبل از راهاندازی جفت و جور غذای خونگی مورد به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین رو در ادامه براتون برشمردهایم. با امید به اینکه مورد توجهتون قرار بگیره.
۱- هدف خود رو مشخص کنین
در اولین قدم باید مشخص کنین که هدفتون از راهاندازی جفت و جور غذا چیه؟
- مغازه دارین و میخواهید از مشتریها در همونجا پذیرایی کنین؟
- میخواهید در گوشهای از خونه غذا جفت و جور کرده و واسه مشتریها بفرستین؟
- میخواهید چند نوع غذای محدود واسه ارائه به سازمانها، شرکتها یا محیطهای اداری جفت و جور کنین؟
- در نظر دارین با تبلیغات از همه جای شهر مشتری داشته باشین و غذاهای متنوعی در منوی پیشنهادیتون هست؟
- فینگر فود، غذای سنتی، غذای فرنگی، غذای مخصوص گیاهخوارها یا …. مشخص کنین چه نوع غذایی مدنظرتونه.
و سوالاتی دیگری مثل این که باید در اولین قدم به همه اونا جواب بدین.
راه اندازی کیترینگ
اگه مغازه از خودتونه و می خواین از مشتری هاتون همون جا پذیرایی کنین. باید اونو تجهیز کنین.
واسه راه اندازی کیترینگ، به فضایی حدود یکصد متری نیاز دارین. واسه اجاره اینجور ملکی در نزدیک مرکز شهر باید حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون رهن در نظر بگیرین. البته با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی، اندازه اجاره و امانت فرق داره اما به طور کلی نباید انتظار کمتر از این رقم رهن رو داشته باشین.
موضوع بعدی، وسایل آشپزی و لوازم آشپزخانه س که بخش کلی ای از سرمایه اولیه اون هستش.
یک کترینگ متوسط باید لوازم زیر رو داشته باشه:
- یخچال
- گاز
- دستگاه کباب زنی
- سبد بزرگ آشپزی
- دیگ بزرگ
- قابلمه
- بیشتر از ۳۰ سیخ کباب زنی در سایزهای جور واجور
-
- ملاقه و کفگیر
- شکلای جور واجور چاقوها
- دستگاه خمیرگیر واسه کباب
کل این وسایل بین ۲۵ تا ۳۵ میلیون تومن پول نیاز دارن.
یعنی با یک حساب سرانگشتی واسه راه اندازی یک کیترینگ ساده که محلی واسه پذیرایی مشتریها هم داشته باشه، باید بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومن پول داشت.
براساس تحقیقات میدونی، یک کیترینگ متوسط واسه رسیدن به سود دهی باید روزانه حدود ۱۰۰ پرس غذا جفت و جور و به دست مشتری برسونه. هر پرس غذا به صورت متوسط ۷ هزار تومن قیمت گذاری می شه که تقریبا نصف اون هزینه و ما بقی سوده.
بعضی از کارشناسان باور دارن اگه سود هر پرس غذا زیر نصف هزینهها باشه، نباید به ادامه کار امیدی داشت. به این خاطر که کیترینگ هزینههای جاری مثل بیمه، مالیات، خسارات، دستمزدها، اجاره بها و …. داره.
اگه درآمد کمتر از هزینه باشه، بهتر اون هستش که ادامه ندین.
بادمجان شکم پر خونگی
آشپزخانه خونگی و ارسال غذا به بیرون
اگه می خواین فقط در حد یه «تحویل غذای ساده» عمل کنین و تنها غذا رو به دست مشتری هاتون برسونین آشپزخانه خونه خودتون واسه شروع کار کافیه و بهتره به فکر بسته بندی محصولاتتون باشین. بسته بندیای باحال تر مشتریان بیشتری هم با خود میارن.
تولید یه جفت و جور غذای خونگی در کمترین حالت به دو نفر نیاز داره.
یه نفر که کار تولید غذا رو بکنه و شخص دیگری که غذا رو به دست مشتری برسونه. اگه می خواین تحویل هم داشته باشین باید به فکر یه پیک موتوری هم باشین. حواستون باشه هرچه حجم کار رو بالا ببرین افراد بیشتری رو لازم دارین.
معمولا ۵ نوع غذا از یه آشپز بر میاد و به همین نسبت باید آشپز اضافه کنین.
اگه غذاها رو می خواین به شکل بسته های یه بار مصرف عرضه کنین هر پک غذایی حدود ۱۵۰۰ تومن هزینه داره.
هزینه مواد اولیه
تقریبا همه آدمایی که در مورد جفت و جور غذای خونگی مشغول فعالیت هستن، باور دارن واسه هر پرس غذا باید به طور دقیق مقدار مواد غذایی رو مشخص کرد.
به طور مثال موارد زیر رو میتونید مورد به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین:
- ۱۲۰ تا ۱۸۰ گرم گوشت قرمز واسه کباب کوبیده
- ۱۲۰ تا ۲۰۰ گرم گوشت مرغ واسه جوجه کباب
- یک کیلوگرم برنج واسه ۶ نفر
- ۵۰ گرم گوشت واسه خورشت
- ۳۵ گرم حبوبات واسه خورشت
البته این مواد اولیه به همراه روغن، شکلای جور واجور اودیه ها، سیب زمینی، مواد تزئینی مانند هویج، کلم، فلفل دلمه ای، پیاز و … به قیمت مواد اولیه لازم اضافه می کنند.
لوبیاپلو خونگی
۲- نام تجاری مناسب انتخاب کنین
انتخاب اسم مناسب و جذاب واسه هر برند تجاری یکی از عوامل مهم موفقیت اونا بشمار میرود. باید نامی انتخاب کنین که بخش کاری شما رو نشون بده و در عین حال ساده و خاص باشه تا تو ذهن مشتری بمونه.
۳- تبلیغات کنین
به این فکر کنین چه شرکتا و اداره هایی در نزدیکی محل مورد نظر شما فعالیت می کنن و شما می تونین به اونا واسه وعده ناهار کمک کنین. به خاطر همین بهتره تراکت تولید کنین و به دست کارمندانشان برسونین.
می تونین تعدادی از برگه های تبلیغ رو هم به سوپرمارکتای همون نزدیک بفرستید تا هنگام خرید آدما به دستشون برسانند. در شبکههای اجتماعی مثل تلگرام و اینستاگرام تبلیغ کنین.
از منوی غذاهای روزانه گرفته تا عکس غذاها رو در این شبکهها بذارین تا مخاطب با دیدن عکس و قیمتها واسه سفارش غذا تشویق شه.
۴- نظم و احترام به مشتری رو اولویت کار خود بذارین
علاوه بر کیفیت عالی غذا و به کار گیری مواد اولیه تازه و به روز، واسه مشتری خیلی با اهمیته که سفارش گیرنده یا پیکی که غذا رو تحویل میدهد، بسیار مودب و خوش اخلاق باشه و غذا به طور کامل گرم و سر وقت به دست اون برسه. هر گونه بدرفتاری یا تاخیری میتونه یکی از مشتریان شما رو بپراند. به این فکر کنین که میتونید با رفتار مناسب به دامنهی مشتریان خود اضافه کنین چون مردم دهن به دهن در مورد کیفیت خوب غذا و اخلاق کارکنان شما تبلیغ می کنن.
کباب کوبیده
۵- مجوز و کارت بهداشت جفت و جور کنین
خسرو صادق قصد، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد مجوز بهداشت واسه فعالیت مشاغل خونگی گفته:
همه افراد شاغل در مشاغلی که با سلامت مردم در رابطه هستن از جمله اغذیه فروشیا واسه فعالیت باید کارت بهداشت داشته باشن. بر این پایه همه شرکتای مجاز و موسساتی که واسه فعالیت مجوز قانونی دارن، موظف هستن کارکنانی رو مورد استفاده قرار بدن که کارت بهداشتی داشته باشن، این موضوع شامل همه مشاغل از جمله مشاغل خونگی هم می شه، اگه شرکتای فعال در میدون مشاغل خونگی مربوط به سلامت مردم از جمله جفت و جور و پخش مواد غذایی مجوز قانونی داشته باشن، کارکنان و آشپزهای اونا هم باید کارت بهداشتی داشته باشن.
واسه ارسال کارت بهداشتی روشای مختلفی هست، یکی از این روشها مراجعه به مراکز پیشخوان دولته که از حدود یه سال پیش، این روش دریافت کارت بهداشت هم فعال شده و تسهیلاتی رو واسه ارسال هر چی سریع تر کارت بهداشت در اختیار مردم و خواهندگان قرار داده.
مشکلات این شغل و چگونگی پیشگیری اونا
یکی از بزرگترین خطرات این کار و کاسبی اینه که غذا باید با در نظر گرفتن خواست و ذائقه مشتریان طبخ شه تا رضایت اونا رو جلب کنه از طرفی باید قیمت غذاها طوری باشه که قشر متوسط جامعه توانایی پرداخت پول اونو داشته باشه تا مشتری دائم آشپزخانه گردند.
اما یکی از مشکلات دیگه اینه که جفت و جور کنندگان غذا به محض پیدا کردن جایگاه مناسب در بازار ، تلاش می کنن با کم کردن کیفیت، سود دونسته باشه ولی در مورد این محصول نکته قابل تامل اون هستش که اگه کیفیت غذا پایین بیاد بدون این دست اون دست کردن، آشپزخانه، مشتریایی خود رو از دست میده که در این صورت شدیدا ضرر می کنه.
پس باید همیشه کیفیت غذا در الویت قرار داشته باشه حتی در وقتی که تورم و قیمت مواد غذایی بالا میره. البته میشه با بالا بردن کم قیمت غذا این مشکل رو حل کرد چون مشتری بهتر می دونه قیمت بالاتری پرداخت کنه اما همون کیفیت قبلی و یا حتی کیفیت بالاتر رو تجربه کنه.