گاتا مهمان ارمنی ما ایرانی‌ها

تو تهران اقوام مختلفی زندگی می کنن. با دین و مذهب و فرهنگ و گذشته متفاوت. به خاطر همین اصلا عجیب نیس که ما با تنوع بسیار زیادی در بخش خوراکیا روبه رو باشیم. غذاها و شیرینیای جور واجور، زیاد و متفاوت. هر کدوم برگرفته از رسم و آیینی ناشناس. زندگی در نزدیکی همدیگه، اونم تو یه شهر بزرگ، این فرصت رو در اختیار تک به تک ما میذاره که هر چند وقت یه بار ذائقه خود رو به یه خوراکی خوشمزه اما جدید مهمون کنیم.

تو تهران ارامنه یکی از گروه های جمعیتی مهم به حساب میان. قومی که دین و زبون و فرهنگ خود رو دارن و در آرامش و صلح در کنار دیگه اقوام ایرونی زندگی می کنن. حضور چند دهه ارامنه در ایران، اونا رو عضوی و جزئی از کشور بزرگمون کرده. ارامنه علاوه بر تزریق فرهنگ خود به جامعه ایرونی، سفره خود رو هم در ایران پهن کرده و ما رو مهمون فرهنگ غذایی خود کردن. یکی از ره آوردهای اینم نشینی، تسری غذاها و شیرینیای این قوم به عادات و فرهنگ و لیست غذایی ما هستش. ضمن اینکه ارامنه در این مدت بیکار ننشستند و وارد بازار کار ایران هم شدن. که نتیجه اونم رستورانا و قنادی هاییه که در گوشه و کنار شهر واسه خود شهرتی دست و پا کرده و مشتریان ثابت خود رو دارن. پس بعید نیس که غذاها، شیرینیا و کلا خوراکیای اونا کم کم مورد علاقه و طبع ما ایرونیا قرار گرفتن. ما امروز می خوایم در مورد یکی از خوراکیای خوشمزه ارامنه صحبت کنیم. در مورد شیرینی گاتا.

گاتا یه شیرینی اصیل و قدیمی ارمنیه. ارمنیا رسم دارن این شیرینی رو در روزای عید خود جفت و جور کنن. گاتا مثل کیک قوه ای رنگه و هر کدوم از مناطق ارمنستان نسخه مربوط به خود رو واسه پخت اون دارن. در ارمنستان گاتا رو میشه به اشکال جور واجور پیدا کرد. ممکنه تزئین شده باشه یا ساده. یکی از شکلای جور واجور محبوب گاتا koritz یا khoriz نامیده می شه که شکل مثلثی داره. اما واسه نمونه گاتایی که در ساحل جنوبی دریاچه سوان پخته می شه، متراکم تر و شیرین تره.

این مطلب را هم بخوانید :
گران ترین شهرهای جهان برای زندگی کدامند؟

به تعریف و سخنی دیگه، این شیرینی رو میشه یه مدل نون هم شمرد. شاید به خاطر این که قدیما گاتا رو در تنور می پختند. این شیرینی از آرد و شکر همراه با کره یا مارگارین درست می شه و بسیار ترده و میشه اونو به مدت طولانی نگهداری کرد. داخل گاتا رو معمولا با مغز آجیلای جور واجور پر می کنن اما گاتای گردو از همه محبوب تره. گاتا با خود داستانایی قدیمی هم داره. در بعضی از روایات قدیمی اومده که قبل از پخت گاتا در داخل خمیر اون یه سکه قرار می دادن و می گفتن سکه به هر فردی برسه، اون خوش بخت می شه.

گاتا چه شیرینی باشه چه نون، در هر صورت بسیار خوشمزه و شیرینه و میل کردن اون همراه با چای یا شیر بسیار می چسبد. گاتا رو هم مانند نون یا شیرینیای دیگه میشه در خونه پخت و جفت و جور کرد. فقط همه چیز بستگی به اندازه مهارت و تجربه شما. اما اگه شمام مانند من به گشتن در قنادیا، انتخاب شیرینی مورد علاقه خود و بعد برگشت به خونه همراه با یه جعبه شیرینی محبوب خودتون علاقه دارین، پیشنهاد می کنم واسه گاتا هم قنادی حرفه ای و مجربی پیدا کنین.

خیلی از ما واسه جفت و جور گاتا فقط به قنادیایی مراجعه می کنیم که صاحبین ارمنی دارن اما این یه قانون نیس که گاتا فقط گاتای دست پخت یه قناد ارمنی. کافیه یکی دو دفعه امتحان کرده باشین و به قدر کافی جستجو کرده باشین. اون وقت قنادیا و برنده های دیگری هم پیدا می کنین که گاتاهای خوشمزه ای جفت و جور می کنن. یکی از اونا برند نانالیه.

این مطلب را هم بخوانید :
کودکی که دردی را احساس نمی کند + عکس

برند نانالی چند سالی هست که وارد بخشای نون و شیرینی شده و اتفاقا تونسته جا پای خود رو در این وادی محکم کنه. اجناس نانالی بیشتر به صورت بسته بندی شده عرضه می شن و با اینکه تولیداتی کارخانه ای هستن اما در تولید اونا از مواد افزودنی استفاده نشده. نانالی اجناس متنوعی داره. از نونایی مانند والوان گرفته تا شیرینیای جمع جوری مانند کوکی وانیلی، شیرینی لایه ای بادامی، شیرینی دانمارکی و شیرینی ژول. همونجوریکه گفتیم یکی دیگه از اجناس نانالی شیرینی گاتاه. نانالی گاتا رو تو یه بسته بندی تر و تمیز ارائه میده. طوری که در هر بسته دو عدد شیرینی گاتا مربعی شکل هست. گاتای نانالی، طعم شیرینی مطبوعی داره و تازگی همیشه گی اون موجب می شه لذتی دوجندان به افراد ببخشد. به خاطر نوع بسته بندی اون، گزینه بسیار مناسبی واسه همراهی در مدرسه، دانشگاه و محل کار به عنوان میان وعده ای گیرا، خوشمزه و موثره.

g4

نانالی، گاتا رو هم مانند دیگه اجناس خود در سوپرمارکتای معتبر و بزرگ، فروشگاه های زنجیره ای و بعضی قنادیا مانند قنادی ناتلی عرضه می کنه. شاید بد نباشه که بدونین شعبه مرکزی قنادی ناتلی در خیابون سهروردی شمالی واقع شده. من پیشنهاد می کنم خودتون رو از یه دفعه امتحان کردن گاتای نانالی محروم نکنین. مطمئن هستم بعد از اون مشتری دائمی اون میشین.

روش درست کردن تارت تمشکی خوشمزه

روش درست کردن دونات خامه ای خوشمزه

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *